Fișa de Proiect

" Newborn "

Nota Comisiei

Sub rezerva stabilirii criteriilor sociale si de diagnostic oncologic.
In limita bugetului maxim prevazut in regulamentul campaniei “Propune pentru Bucuresti !”

I. INFORMATII GENERALE DESPRE PROIECT

Newborn
Sănătate
Bucuresti
24 de luni
cuplurile cu probleme de fertilitate cu venituri sub 4.000 RON/cuplu, pacinetii aflati la virsta fertila (femei < 40 de ani si barbati < 45) diagnosticati cu diferite tipuri de cancer


Iniţiatorul proiectului
Baluta
Marilena


II. DESCRIEREA PROIECTULUI

a. In fiecare an, populatia Romaniei scade intr-un ritm alarmant, asfel ca, potrivit datelor EUROSTAT, in 2080, tara noastra va avea cu aproape 4 milioane mai putini locuitori decat are in prezent, ceea ce reprezinta o scadere a populatiei actuale cu peste 25%. Aceasta situatie se inregistreaza in conditiile in care, la nivelul Europei, o previziune calculata pentru aceeasi perioada, arata ca tarile din regiune se afla pe un trend crescator care va duce ca pana in anul 2080, populatia la nivel european sa creasca de la 508 la 520 milioane locuitori. Ingrijorator pentru tara noastra este, insa faptul ca, pe langa descresterea efectiva la nivelul numarului de locuitori, populatia va suferi si un amplu proces de imbatranire. Astfel, in anul 2080, ponderea persoanelor de peste 65 de ani in totalul populatiei, se va dubla fata de momentul actual si va ajunge la 50%.
Una din cauzele care contribuie la aceasta situatie este scaderea alarmanta a ratei natalitatii in tara noastra (cu peste 15% in ultimii 10 ani), in contextul in care numarul de nasteri la nivelul Europei a ramas constant, de la un an la altul. In acelasi timp, scaderea natalitatii in Romania, se petrece in contextul in care rata fertilitatii a scazut aproape la jumatate, fata de 1980, ajungand in prezent la 1.54%. Acest lucru se datoreaza atit cresterii incidentei infertilitatii in rindul persoanelor tinere, migrarea populatiei tinere in alte tari care are un impact atit asupra natalitatii din Romania cit si un impact socio-economic in sensul ca raportul tineri/batrini este in favoarea celor din urma, cit si lipsa unor programe coorente pentru sustinerea tinerilor cu venituri mici la programe care sa stimuleze natalitatea. Deasemenea lipsa de informare a tinerilor diagnosticati cu diferite tipuri de cancer, ca dupa tratamentul oncologic cea mai frecventa complicatie este infertilitatea. In acest scop si pentru cresterea calitatii vietii dupa tratamentele oncologice, tineri au posibilitatea de as prezerva fertilitatea.


b. Dincolo de politicile care influenteaza scaderea natalitatii in Romania, infertilitatea in randul persoanelor tinere ramane o problema departe de a fi adresata corect. Aceasta, deoarece, in ciuda cifrelor care arata o scadere la jumatate a ratei fertilitatii la nivelul tarii noastre, in ultimii 35 de ani, tratamentele pentru infertilitate continua sa fie un lux, pe care putine cupluri si-l pot permite, costul unei procedurii fiind intre 3.000 si 5.000 de euro/procedura.

Scopul acestui proiect este accesul persoanelor cu venituri mici sau pacientiilor tineri diagnosticati cu cancer la tratamente de inalta specialitate in vederea cresterii natalitatii si prezervarea fertilitatii.

c. Proiectul se incadreaza in domeniul sanatate prin tratamentele de specialitate si social prin criteriile de includere a persoanelor
Grupul tinta este reprezentat de:
- cupluri cu venituri < 4.000 RON per cuplu
- femei < 40 de ani diagnosticate cu diferite tipuri de cancer
- barbati < 45 de ani diagnosticati cu diferite tipuri de cancer
- actiuni de informare
- selectarea grupurilor tinta
- licitatie pentru achizitionarea consumabilelor necesare derularii proiectului
- achizitionarea consumabilelor in diferite etape datorita termenelor de valabilitate a produselor
- procedurile propriu zise: procedura de fertilizare in vitro, congelare de sperma, congelare de ovocite/embrioni
- etapa de evaluare a rezultatelor
Justificarea proiectului vine din rezultatele statistice (EUROSTAT) care arata o scadere a natalitatii in Romania, care se datoreaza atit cresterii incidentei infertilitatii, migrarea tinerilor in afara tarii, lipsa unor programe coorente de promovare si sustinere a natalitatii, imbatrinirea populatiei cu implicatii socio-economice.
Rezultatele procedurilor de fertilizare in vitro se incadreaza la nivel global intre 30-40 %. In urma derularii proiectului cu proceduri de fertilizare in vitro ne dorim ca rata de succes sa fie comparabila cu cea globala.

Pentru procedurile de prezervare a fertilitatii, ne dorim sa beneficieze cit mai multi tineri, atit barbati cit si femei de cresterea calitatii vietii in urma tratamentelor oncologice si implicit sa aiba posibilitatea de a avea un copil.


III. BUGETUL ESTIMATIV AL PROIECTULUI

- costurile cu consumabile, aparatura, proceduri este de 190.000 euro