Fișa de Proiect

" Bucurestiul, un oras sanatos cu strazi umbrite de arbori "

Nota Comisiei

Proiectul propus nu intra in aria de competenta a Municipalitatii, zona fiind administrata de Consiliului Local Sector 2.Conform regulamentului campaniei acesta va fi transmis spre analiza Primariei Sector 2.

I. INFORMATII GENERALE DESPRE PROIECT

Bucurestiul, un oras sanatos cu strazi umbrite de arbori
Spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii
Sectorul 2
1 an
locuitorii de toate varstele ai Bucurestiului


Iniţiatorul proiectului
Tanase
Carmen


II. DESCRIEREA PROIECTULUI

a. In ultimii 25 ani numarul locuitorilor Bucurestiului a crescut de 4 ori si numarul masinilor care circula in oras a crescut de 10 ori, pe cand numarul de arbori si de zone verzi din oras si de la periferia orasului s-a redus de 3 ori. Bucurestiul are mai putin de 10 mp de zona verde pe locuitor, fata de minima europeana (20 mp). Se intelege tot mai bine astazi ca sanatatea si starea de bine a oamenilor depinde de mediul in care traiesc si lucreaza, si ca un oras supraaglomerat, poluat si sarac in zone verzi este un loc putin prielnic unei dezvoltari armonioase a societatii umane. Este imperios necesar sa se realizeze proiecte de lunga durata care sa intoarca acest sens nociv. De aceea, plantarea continua de noi arbori acolo unde lipsesc si ingrijirea potrivita a arborilor deja existenti este o cerinta minimala si urgenta pentru asigurarea sanatatii locuitorilor Bucurestiului in anul 2018 si in urmatorii ani.

b. Obiectivul general
Refacerea zonelor verzi din sectorul 2, prin plantarea de arbori pe toate aliniamentele stradale din sector si recuperarea zonelor verzi din jurul blocurilor rapite in ultimii ani pentru parcari

c. Domeniul: Spatii verzi

d. Localizare: strazile si spatiile verzi din jurul blocurilor din sectorul 2
Toti locuitorii Bucurestiului, de la mic la mare, vor beneficia de realizarea acestui proiect.
Proiectul are doua mari obiective cu actiunile indicate pe perioade de realizare, dupa cum urmeaza.

Obiectiv 1. Plantarea de arbori pe toate aliniamentele stradale din sectorul 2

- luna ian: stabilirea necesarului de arbori pentru fiecare strada din sectorul 2. Pe strazile unde in trecut n-au fost plantati arbori va fi nevoie de o evaluare a sistemului de canalizare si cabluri existent pentru a stabili unde se pot planta arbori fara a afecta aceste retele.
- lunile feb-mai: plantarea pe aliniamentele stradale (inclusiv intersectii) de arbori de 5-10 ani, la distanta de 2-3 m intre arbori. (Se vor planta specii diferite pe un aliniament stradal pentru a impiedica raspandirea unor eventuale boli se la un individ la altul.) Fiecare arbore va avea cel putin 0,5 mp de spatiu fara asfalt in jurul lui. Se vor face si aliniamente verzi, adica cu iarba in spatiile dintre copaci, nu cu asfalt, pe trotuarele late.
Specii: tei, stejari, artari, frasini, ulmi, salcami, castani, duzi, mesteceni, Catalpa speciosa
- lunile mai-decembrie: ingrijirea noilor arbori si a celor deja plantati pe aliniamentele stradale (udare, aplicare ingrasaminte ecologice); in toamna se va continua plantarea pe strazile unde nu s-a reusit sa se realizeze plantarea in primavara.
Bugetul pentru obiectivul 1 este de 150.000 euro.
Locuitorii din zona care iubesc natura se pot implica in planificarea necesarului de arbori pentru strazile din sector.

Obiectiv 2. Recuperarea zonelor verzi transformate in parcari din jurul blocurilor

- luna ian: stabilirea hartilor pentru toate cartierele din sectorul 2. Se vor compara hartile sectorului din 1989 si 2017 pentru a se identifica suprafetele care trebuie refacute. Acolo unde aceste harti nu exista, se va apela la informatiile locuitorilor din blocuri. Actiunea se va realiza impreuna cu voluntari (locatarii din fiecare cartier care cunosc situatia si doresc sa se implice, elevii din scolile din sector si profesorii lor de biologie, studenti la horticultura) asistati de functionarii responsabili cu hartile spatiilor verzi.
- lunile feb-martie (in functie de vreme): indepartarea asfaltului din parcarile facute in ultimii 20 ani pe fostele zone verzi
- lunile martie-mai: platarea de copaci si arbusti, gard viu, fertilizarea cu ingrasamant ecologic a spatiilor verzi si a arborilor. Cu ajutorul si sub indrumarea unor specialisti de la facultatea de horticultura si de la firme specializate (care vor coordona ca voluntari echipele de la ADP si alte organizatii interesate in acest proiect). Specii: tei, stejari, artari, frasini, ulmi, salcami, castani, duzi, mesteceni, Catalpa speciosa, Ginkgo biloba, otetari, aluni, Forsitia, etc.
- lunile mai-decembrie: ingrijirea arborilor (udare, aplicare ingrasamant) din zonele verzi, protejarea cu garduri a noilor zone verzi (acolo unde este nevoie)
Bugetul pentru obiectivul 2 este de 50.000 euro.
Sectorul 2 are cele mai putine spatii verzi din oras, iar unele zone de blocuri se gasesc la kilometri distanta de un parc. In tot sectorul 2 si in special in zona Iancului a crescut numarul de cladiri, de masini si de locuitori. In acelasi timp s-au redus suprafetele spatiilor verzi si s-au taiat zeci de arbori. Largi suprafete din parcurile sectorului au fost transformate in mall-uri sau zone rezidentiale in ultimii 15-20 ani. Ca rezultat al acestor schimbari a crescut nivelul de poluare si de stres in sector si in intregul oras.
Cele mai importante rezultate ale proiectului sunt:
- imbogatirea atmosferei cu oxigen
- reducerea noxelor rezultate din trafic: arborii si arbustii filtreaza poluantii din aer
- reducerea efectului de supraincalzire in zonele cu asfalt si beton oferind protectie trecatorilor si o temperatura mai redusa in timpul caniculei pentru cladirile din apropiere
- reducerea stresului in zonele intens aglomerate
- estomparea zgomotului datorat traficului
- imbunatatirea aspectului estetic al orasului
- pastrarea habitatului faunei din oras (pentru ciocanitori, mierle, grauri, pitigoi, veverite, lilieci, bufnite)
- reducerea numarului de insecte prin prezenta de specii insectivore in oras.

Toate beneficiile enumerate mai sus vor face ca locuitorii din sectorul 2 sa duca o viata mai linistita si sanatoasa in orasul lor. Acest proiect este important atat pentru noi, locuitorii de acum ai orasului, cat si pentru generatiile viitoare, caci un arbore este o binecuvantare pentru mai bine de 40 ani daca este ingrijit. De asemenea, realizarea acestui proiect va fi un exemplu bun pentru celelalte sectoare sufocate de asfalt si de traficul rutier supradimensionat si haotic.


III. BUGETUL ESTIMATIV AL PROIECTULUI

200.000 euro