Fișa de Proiect

" ”Mundus sum ego sum sana” (Sunt curat, sunt sănătos) - campanie de profilaxie în rândul copiilor cu vârsta 8 - 10 ani "

Nota Comisiei

Proiect in derulare.
Programul de educatie scolara se defasoara in scolile si gradinitele din Bucuresti prin personalul medical din unitatile de invatamant in colaborare cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

I. INFORMATII GENERALE DESPRE PROIECT

”Mundus sum ego sum sana” (Sunt curat, sunt sănătos) - campanie de profilaxie în rândul copiilor cu vârsta 8 - 10 ani
Sănătate
municipiul Bucuresti, 10 școli din toate sectoarele
4 luni
copiii cu vârsta cuprinsă între 8 și 10 ani


Iniţiatorul proiectului
Păun
Valentin


II. DESCRIEREA PROIECTULUI

a) O parte însemnată din populația Bucureștiului nu cunoaște sau nu aplică măsurile de igienă elementară și nu se duc la controale medicale periodice. Copiii sunt cei mai vulnerabili la lipsa de igienă dar în același timp ei pot cel mai ușor să-și creeze obiceiuri sănătoase.
b) Obiectivul general al proiectului este realizarea unei campanii educative și de profilaxie pentru igiena elementară la copii cu vârsta cuprinsă între 8-10 ani din 10 școli din București, campanie finalizată cu un concurs cu premii care vor consta în consumabile de igienă corporală.
c) Sănătate
d) Implementarea proiectului se va realiza în 10 școli generale din municipiul București cu posibilitate de extindere.
copiii școlari cu vârsta cuprinsă între 8-10 ani și părinții acestora
1. Pregătirea și promovarea campaniei.
2. Control medical general pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 8-10 ani din școlile care vor participa la proiect.
3. Câte o sesiune (cu durata de o oră didactică) la fiecare clasă participantă, în care se vor prezenta regulile, obiceiurile de igienă corporală. Sesiunile interactive și atractive pentru copii vor fi ținute de personal specializat (psihologi sau medici pediatrii).
4. O sesiune cu părinții copiilor participanți la proiect din fiecare școală, având același subiect.
5. Concurs cu premii: ”Mundus sum ego sum sana” (Sunt curat, sunt sănătos). premiile vor fi consumabile de igienă corporală și dentară (săpun, pastă de dinți, periuțe, gel de duș, șampon). Consursul se va desfășura pe parcursul a 2 săptămâni. Copiii care se vor înscrie la concurs se vor prezenta în fiecare dimineață (când vin la școală) într-o încăpere special amenajata pentru campanie și concurs, unde personal specializat va verifica elementele de igienă personală. La sfârșitul zilei de școală vor fi verificați din nou și ei vor povesti ce au făcut în timpul zilei cu referire la igiena personală (ce au făcut când au mers la toaletă, când au mâncat, după ce au scris eventual la tablă etc). Este de dorit ca la concurs să participe mai ales copii care provin din familii cu situație materială precară.
6. Sesiune de premiere.
7. Feed-back de la școlile participante la proiect și eventual extindere.
Un organism sănătos, în armonie cu o minte sănătoasă sunt importante pentru formarea copiilor. Educarea, formarea unei atitudini pozitive și responsabile față de sănătatea sa și a celor din jur sunt elemente care premerg crearea unor obiceiuri sănătoase viitorului adult sănătos. Sănătatea, ca factor principal al menținerii vieții și al participării active la viața socială este primordială în existența noastră ca indivizi.
- cunoașterea, înțelegerea importanței folosirii corecte a obiectelor de igienă personală
- respectarea regulilor elementare de igienă
- verificarea principalelor caracteristici ale sănătății la copiii din proiect
- respectarea normelor de igienă colectivă
- însușirea unor obiceiuri de igienă personală și colectivă sănătoase


III. BUGETUL ESTIMATIV AL PROIECTULUI

120.000 EUR