Fișa de Proiect

" Prize incarcare laptop la mese in parcuri (gratuit, sau acces pe card cu taxa) "

Nota Comisiei

Parcul Moghioros se afla in administrarea Consiliului Local al Sectorului 6.
Proiectul va fi transmis spre analiza Primariei Sectorului 6. Pentru parcurile aflate in administrarea municipalitatii instalarea de prize pentru laptop la mese cu banci nu prezinta siguranta din punct de vedere al amplasamentului si in exploatare.

I. INFORMATII GENERALE DESPRE PROIECT

Prize incarcare laptop la mese in parcuri (gratuit, sau acces pe card cu taxa)
Amenjare/Reabilitare spatii publice: ex: mobilier urban, etc
Dr. Taberei, Sector 6
Banuiesc ca maxim o saptamana.
Vara: oricine doreste sa lucreze seara / noaptea in aer liber (oamenii creativi sunt activi la ore tarzii). Benefic mental, fizic.


Iniţiatorul proiectului
Matei
Florica


II. DESCRIEREA PROIECTULUI

a. Formularea problemei

Statul prelungit la calculator (de voie sau de nevoie) este o problema de sanatate de interes general. Incurajarea bucurestenilor de a nu mai petrece acel timp intre 4 pereti nu poate fi decat benefica. Chiar noi, cei care lucram mult pe calculator (sau ne jucam), simtim uneori nevoia sa facem asta in aer liber: ar fi benefic fizic si mental.

Intr-un parc iti poti sprijini privirea pe un copac, pe un om, poti privi cerul, poti simti o adiere de vant. Te poti ridica si poti chiar face cativa pasi, ceea ce in casa nu prea iti vine sa faci.

De asemenea, lucrul in aer liber poate functiona ca un limitator al timpului petrecut la calculator fiindca odata ce persoana isi termina lucrul ar trebui sa fie mai putin dispusa sa se lungeasca la tastatura pentru orice altceva ce i-ar putea distrage atentia. Asta fiindca se afla intr-un mediu care o imbie sa faca altceva.

B. Obiectivul general

Incurajarea bucurestenilor sa petreaca mai mult timp in aer liber, si nu mai mult timp in fata calculatorului decat chiar este necesar.

C. Domeniul

Amenajare spatii publice / Sanatate

D. Localizare

Parcul Moghioros, Dr. Taberei, Sector 6... si, de ce nu!, oriunde in Bucuresti.
Bucurestenii de toate varstele care, dintr-un motiv sau altul, isi petrec saptamanal un numar considerabil de ore in fata monitorului.
1.
Montarea (si racordarea) de prize electrice la mesele cu banci din parcuri. Bateria laptopului multor oameni nu este noua, nu poate alimenta un laptop pentru mai mult de 2 ore in cazul in care este plina. Dar deseori nici macar nu este plina: ori, daca stiu ca am priza in parc ies pe usa, nu stau sa incarc bateria acasa si eventual sa ma si razgandesc intre timp.

Serviciul poate fi oferit gratuit, sau poate fi taxat la ora prin montarea unor prize care se activeaza cu o cartela (similara celei RATB, sa zicem). Am vazut astfel de cartele in Belgia: acolo, persoanele care nu achita factura la curent NU sunt debransate. In schimb, le sunt montate aceste limitatoare de acces care se deblocheaza cu cartele Pre-Pay. O parte din credit merge la achitarea treptata a facturii care a creat situatia respectiva. Inteligent, nu?

... daca se doreste taxarea utilizarii acestor prize in parcuri... solutii se gasesc. Eu am sugerat una.
A se vedea rubrica "rezultatele proiectului".
De la adolescenti la persoanele varstnice, pe timp de vara si in orice alta perioada cu vreme buna, bucurestenii pot schimba ocazional sau permanent mediul in care isi desfasoara activitatea la calculator cu unul mai sanatos, unul in care gradul de izolare este redus intr-o buna masura.

Beneficiile sunt atat de ordin psihologic, cat si fizic, atat pe termen scurt si mai ales pe termen lung, cu atat mai mult cu cat lucrul in parc ar trebui, cel putin teoretic, sa descurajeze individul sa ramana la tastatura mai mult decat este necesar.


III. BUGETUL ESTIMATIV AL PROIECTULUI

2 - 3.000 euro cu tot cu salarii, cred (in varianta oferirii gratuite a serviciului, asadar fara contor cu acces pe cartela)