Fișa de Proiect

" Un aer mai curat, mai putin poluat "

Nota Comisiei

Proiect multianual al Municipalitatii in derulare , cofinantat de Comisia Europeana : “ Solutii Antipraf in Municipiul Bucuresti” .

I. INFORMATII GENERALE DESPRE PROIECT

Un aer mai curat, mai putin poluat
Sănătate
Sectoarele 1,2,3,4,5,6
Perioada: 9 luni (primavara-vara-toamna), operatiune ce se efectueaza odata cu udarea strazilor
Locuitorii Municipiului Bucuresti-Vizitatorii Orasului Bucuresti


Iniţiatorul proiectului
Apostol
Apostol


II. DESCRIEREA PROIECTULUI

De fiecare data cand vremea se incalzeste, orasul nostru ajunge sa depaseasca chiar de doua ori limitaadmisa de poluare.Pulberile de suspensie se depun pe mobila, pe masini, dar mai ales pe caile respiratorii si plamanii locuitorilor.
Intr-un raport Eurostat, Bucurestiul se afla pe locul doi in topul celor mai poluate capitale europene.
Cel mai recent studiu realizat in acest sens de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis arata ca pe primul locin topul vinovatilor ar fi santierele si traficul intens din oras.
Daca ar fi sa construim o harta a prafului in Bucuresti,capul de afis este zona Mihai Bravu-Sector 2, unde valoarea-limita zilnica pentru ca sanatatea sa nu fie pusa in pericol este depasita si de 80 de ori in zilele cu trafic intens.
Pe locul doi se afla Drumul Taberei-Sector 6: si aici particulele de praf si pulberi in suspensie au depasit de cel putin 50 de ori limitele admise.
Toti locuitorii Municipiului Bucuresti
In aglomerarile urbane din tarile Vest-Europene, soselele sunt spalate cu apa in care adauga o substanta creata special pentru a preveni pe termen lung si eficient eliberarea si neridicarea prafului de pe drumuri,margini de drum, santiere, spatii verzi etc.
Interesant este ca aceasta substanta nu este toxica, este neinflamabila, nu polueaza apele subterane si are efect de retentie a apei, ceea ce conduce la un consum redus de apa.
In aerul din Bucuresti,masuratorile arata valori de 70.000-80.000 de micrograme de particule pe metru cub, in vreme ce media europeana este de 20.000-25.000.
Conform Mediafax,in cadrul unei dezbateri din 2015 cu tena "Sanatatea si mediul in Bucuresti"s-a citat dintr-un raport al Comisiei Europene in care se spunea ca in Bucuresti sunt intre 300-400 tone de praf pe kilometru patrat,praf toxic cauzat de trafic, activitatea industriala, santierele neizolate etc.
Un aer mai curat, mai putin poluat, un grad al starii de sanatate al locuitorilor Municipiului Bucuresti mai ridicat.
De precizat este si faptul ca, in acelasi timp cu utilizarea acestor substante, se micsoreaza si costul cu udarea strazilor, prin eficientizarea acestei activitati.


III. BUGETUL ESTIMATIV AL PROIECTULUI

O estimare a proiectului pentru aplicarea in zonele intens circulate si unde se construieste intens este de 180.000 pe an.