Fișa de Proiect

" RATB GO "

Nota Comisiei

Depaseste suma maxima alocata unui proiect conform regulamentului campaniei.Totodata, propunerea de proiect se regaseste in Planul de Mobilitate PMUD sectiunea ITS. Finantarea este asigurata prin fonduri europene.

I. INFORMATII GENERALE DESPRE PROIECT

RATB GO
Smart City, respectiv Oraş Digital
Aplicatia este in beneficiul tuturor cetatenilor municipiului Bucuresti, fiind destinata tuturor liniilor RATB, asadar proiectul deserveste intreaga capitala.
Proiectul poate fi dezvoltat in termen de 6 luni, apoi va putea fi folosit constant, avand nevoie de mentenenta si update-uri ale aplicatiei.
Toti cetatenii Bucurestiului care folosesc mijloacele de transport in comun, turistii.


Iniţiatorul proiectului
Degan
Claudiu


II. DESCRIEREA PROIECTULUI

Problema: In acest moment nu exista un sistem modern de monitorizare pentru transportul public din Bucuresti. Toate aplicatiile actuale estimeaza pe baza orarului RATB. In realitate, avand in vedere conditiile de trafic din Bucuresti acest orar sufera modificari majore.

Obiectiv: Prin acest proiect, vor fi instalate trackere GPS pe fiecare vehicul RATB (autobuz, troleibuz, tramvai) astfel incat printr-o aplicatie mobila, pasagerii pot vedea in timp real unde se afla vehiculele si care este cea mai rapida modalitate de a ajunge la destinatia dorita. Aplicatia il va identifica pe pasager folosind coordonatele GPS ale telefonului personal si ii va arata statiile din apropiere, locatia vehiculelor RATB, rute alternative dar si o sectiune de informatii de interes pentru cetateni (rute ocolitoare, lucrari de infrastructura, informatii utile, stiri).

Aceasta aplicatie transforma Bucurestiul intr-un oras digital, ajutand toti cetatenii capitalei pentru a-si eficientiza traseul si a ajunge in cel mai rapid mod la destinatia dorita.
Cetatenii orasului Bucuresti, care folosesc mijloacele de transport in comun. Totodata, turistii sau persoanele care se afla in Bucuresti pentru prima data (studenti veniti din provincie, de exemplu) vor putea calatori in oras mult mai repede.
Actiunea 1 inseamna achizitia trackerelor GPS pentru fiecare vehicul din flota RATB.
Actiunea 2 inseamna montarea cardurilor SIM pe trackerele GPS si apoi montarea trackerelor pe vehicule.
Actiunea 3 este dezvoltata in paralel cu primele 2 actiuni, reprezinta programarea aplicatiei de mobil (grafica, texte, butoane).
Actiunea 4 inseamna testarea tuturor functionalitatilor sistemului.
Actiunea 5 este lansarea aplicatiei pentru a putea fi folosita de toti cetatenii.

Alternativ, monitorizarea GPS se poate face si prin dotarea fiecarui vehicul cu un telefon mobil (folosind functia GPS a telefonului), printr-un parteneriat cu o companie de telefonie mobila.
Avand in vedere ca timpul petrecut in trafic este destul de mare la ore de varf si cetatenii au semnalat de multe ori nevoie de a moderniza modalitatea de deplasare cu ajutorul mijloacelor RATB, aceasta aplicatie rezolva cu succes nevoia cetatenilor de a ajunge intr-un timp mai scurt la destinatie, folosind intr-un mod inteligent tehnologia disponibila.
Beneficiile vor fi imediat vizibile: calatorii mai rapide pentru toti cetatenii, un timp exact de transport, o identificare exacta a intregii flote RATB (in acest fel sistemul va alerta o eventuala iesire a vehicului de pe traseu, orice abatere). In plus, un rezultat major este un trafic eficientizat in capitala prin decongestionarea traficului pe rute alternative disponibile.


III. BUGETUL ESTIMATIV AL PROIECTULUI

190.000 EUR