Fișa de Proiect

" Mici gradini urbane "

Nota Comisiei

Proiectul nu indeplineste criteriile de eligibilitate conform regulamentului campaniei cap. 1 art.3.
Terenurile aflate intre blocurile de locuinte se afla in administrarea consiliilor locale ale sectoarelor 1-6. Proiectul va fi transmis spre analiza Primariilor de Sector 1-6.

I. INFORMATII GENERALE DESPRE PROIECT

Mici gradini urbane
Spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii
-proiect propus pentru spatiile virane din toate sectoarele capitalei
- 6 luni
- locuitorii capitalei, munincipalitatea, primariile de sector


Iniţiatorul proiectului
Stancu
Andrada


II. DESCRIEREA PROIECTULUI

a. Exista numeroase terenuri virane nu doar in zonele centrale ale Bucurestiului, dar si in cartierele marginase care, nefiind utilizate, au fost puse sub stapanirea gunoaielor, cainilor comunitari, persoanelor fara adapost creand astfel un mediu necorespunzator pentru o capitala Europeana si un mediu care pune viata in pericol citadinilor. De asemenea spatiile verzi in Bucuresti de care pot beneficia locuitorii capitalei sunt foarte putine, acest proiect are posibilitatea de a schimba cu mult aceasta situatie.

b. Proiectul doreste sa puna in folosul comunitatii locale aceste terenuri virane, prin a le imparti in loturi ce pot fi folosite de locuitorii capitalei care aplica pentru inchirierea unui astfel de lot, contra unei sume simbolice. Beneficiarii putand folosi aceste spatii pentru a creea gradini de legume, spatii de relaxare etc.

Proprietarii unor astfel de terenuri virane pot aplica la acest program beneficiand astfel de aceasta mica suma primita pentru inchirierea spatiului si bucurandu-se totodata de mentinerea curateniei in spatiul detinut.

Proprietarii spatiilor virane care nu doresc participarea la acest proiect se obliga sa mentina curatenia acestor spatii prin intretinerea vegetatiei si indepartarea gunoaielor. Nerespectarea acestei obligatii ducand la posibile amenzi, conform legislatiei.

c. Spatii verzi

d. Toate sectoarele pot implementa acest proiect
Locuitorii orasului, primaria munincipala/de sector
Identificarea spatiilor virane private si publice

In cazul spatiilor virane publice:

1- salubrizarea terenului
2- impartirea pe loturi delimitate aproximativ egale
3- punerea la dispozitie a unor mici constructii modulare usoare, "casute", pentru depozitarea uneltelor, mobilierului de gradina, etc. celor care vor intra in posesia unui lot

In cazul spatiilor virane private:

1- contactarea proprietarului
2- stabilirea unui contract de comun acord pentru implementarea proiectului pe spatiul detinut pe o perioada determinata de propietar in comun acord cu primaria
3- in urma contractului se implementeaza punctele mentionate la spatiile virane publice
Asa cum am mentionat spatiile virane neutilizate sunt luate in stapanire de caini comunitari, oameni fara adapost, gunoaie, vegetatie si pun in pericol viata si sanatatea celor care intra in contact cu ele, creaza un aspect de neglijenta, delasare, nepotrivita pentru un oras European si multe dintre aceste terenuri cresc riscul de criminalitate din cauza nemonitorizarii.
Cresterea mp de vegetatie pe cap de locuitor, salubrizarea acestor zone, reducerea costurilor suferite de catre Municipalitate si primariile de sector pentru igienizarea sezoniera a acestor spatii, reducerea concentratiei de pulberi in suspensie (praf), reducerea criminalitatii, cresterea activitatilor in aer liber a locuitorilor.
De asemenea se pot vedea rezultatele unui proiect asemanator in Viena, Polonia, localitatea Wrocław, etc.


III. BUGETUL ESTIMATIV AL PROIECTULUI

estimativ 100.000 EURO