Fișa de Proiect

" Viziteaza Bucurestiul "

Nota Comisiei

Proiectul nu indeplineste criteriile de eligibilitate conform cap.5 art 2 , art 8 din regulamentul campaniei.
In ceea ce priveste copii institutionalizati acestia sunt beneficiarii ai Directiilor Generale de Asistenta Sociala Si Protectia Copilului. ( pt. Bucuresti DGASPC sector 1-6).

I. INFORMATII GENERALE DESPRE PROIECT

Viziteaza Bucurestiul
Infrastructura socială
Municipiul Bucuresti
2 ani
Copii din provincie si din capitala cu situatie materiala precara si copii institutionalizati ce se inscriu in grupa de varsta 8-18 ani


Iniţiatorul proiectului
Petcu
Augustina Nicoleta


II. DESCRIEREA PROIECTULUI

Proiectul consta in organizarea de activitati cu caracter didactic practic sub forma de excursii in Bucuresti pentru copii cu varsta cuprinsa intre 8 si 18 ani cu situatie materiala precara, pentru copii institutionalizati care nu au posibilitatea de a vizita Bucurestiul.

Obiectivul principal al proiectului este de a arata copiilor un orizont deschis catre educatie si dezvoltare personala, de a le arata o lume deosebita fata de cea cu care sunt obisnuiti. Multi dintre copii nu au șansa sa viziteze un muzeu, să meargă la un loc de joaca, să pășească pe culoarele unei institutii de invatamant superior spre care ar putea aspira mai tarziu sau sa viziteze companii sau institutii de prestigiu national din media (Televiziunea Romana, Radio Romania), transport (Metrorex, CFR) sau institutii publice (Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni) si de cult (Patriarhia Romana).

De aceea, ne propunem să le oferim ocazia de a vedea cu ochii lor că o altfel de viață este posibilă pentru ei, că merită să lupte pentru mai mult, că nu trebuie sa abandoneze școala, pentru a avea o educatie ce le ofera calea catre o viață mai bună.

Dar mai ales vrem sa le aratam copiilor ca fac parte dintr-o comunitate careia ii pasa de viitorul lor, ca fac parte dintr-o tara europeana cu o capitala frumoasa, ca nu sunt singuri si noi toti putem sa-i ajutam.

O excursie de o zi in Bucuresti trebuie sa cuprinda cel putin vizita la un muzeu, intr-un parc, o activitate practica desfasurata la una din companiile sau institutiile partenere si pauza de masa.

Scopul proiectului:
Prezentarea capitalei Romaniei copiilor pentru a descoperi Bucurestiul ca un:
1 oras istoric si cultural – vizite la muzee, teatre, cladiri istorice.
2 centru universitar – vizite la institutii de invatamant preuniverstitar si superior
3 loc de relaxare si de joaca - vizite in parcuri si gradini publice
4 oras activ: activitati de dezvoltare personala – ateliere, cursuri, vizite la companii din diverse domenii de activitate
Copii cu situatie materiala precara, copii institutionalizati, grupa de varsta: 8-18 ani, atat din Bucuresti cat si din provincie.
1. Promovarea proiectului in cadrul scolilor si liceelor din provincie si din Bucuresti
2. Stabilirea unor activitati specifice, pe grupe de varsta.
3. Contractarea unor companii acreditate pentru transportul copiilor
4. Contractarea unor institutii culturale pentru a facilita vizita copiilor
5. Contractarea unor parteneriate pentru a oferi copiilor masa de pranz si gustarile.
6. Colaborarea cu firme de stat sau private si institutii publice dispuse sa prezinte copiilor aspecte din activitatea lor zilnica
Multi copii nu au posibilitatea de a ajunge in Bucuresti si astfel isi fac o imagine deformata despre capitala tarii lor, de cele mai multe ori din imagini prezentate in media sau din povestile unor cunoscuti. Aceste surse de informare de multe ori sunt rau intentionate si nu prezinta partea frumoasa a orasului.

Chiar si unii copii care locuiesc in Bucuresti nu ajung sa viziteze centrul orasului, muzeele, obiectivele istorice, fiind prinsi in rutina zilnica intre casa si scoala, uitand ca stau la cateva statii de metrou de locuri pe unde in trecut mergeau domnitori alesi iar in prezent oamenii care conduc tara.

Toti copiii Romaniei trebuie sa viziteze Bucurestiul cel putin o data pentru a intelege ca avem o tara frumoasa cu o istorie bogata si totodata cu o capitala cel putin la fel de interesanta ca orice alt oras mare din lume.
Copii beneficiari ai proiectului vor intelege adevarata valoare istorica, culturala si moderna a capitalei Romaniei, vor intelege ca fac parte dintr-o comunitate care vrea sa-i sprijine si sa-i indrume.

Copii vor invata practic lectii de istorie, de cultura, de viata.

Incurajarea turismului din Bucuresti.

Facilitarea alegerii unei viitoare meserii de catre copii prin vizitarea companiilor si institutiilor partenere.


III. BUGETUL ESTIMATIV AL PROIECTULUI

200000 EUR pentru 10000 de copii beneficiari in cadrul a aproximativ 400 de excursii.