Fișa de Proiect

" Bolile psihice nu sunt contagioase - Ajutorarea persoanelor cu probleme psihice din capitala "

Nota Comisiei

Legislatia specifica ingradeste posibilitatea medicilor de a impune tratament.
Totodata la nivelul DGASMB exista centre integrate de servicii sociale.

I. INFORMATII GENERALE DESPRE PROIECT

Bolile psihice nu sunt contagioase - Ajutorarea persoanelor cu probleme psihice din capitala
Sănătate
Sectorul 2 al Bucurestiului
3 ani
Persoane cu probleme psihice care nu au un ajutor concret, nu au unde locui, care traiesc in saracie.


Iniţiatorul proiectului
Neacsu
Maria-Victoria


II. DESCRIEREA PROIECTULUI

S-a intamplat vreodata sa mergeti pe strada si sa intalniti persoane care vorbesc singure, tare si fara vreun sens? Sau poate persoane care nu au unde dormi, pentru care o masa inseamna un dumicat de paine si apa din fantanile de prin parcuri? Este incredibil dar exista astfel de cazuri sociale. Deseori aceste persoane ascund (sau nu) anumite boli psihice. Propun ajutorarea acestor persoane prin infiintarea unei linii de urgenta pentru bolnavi si crearea unor adaposturi pentru cei ce nu isi pot gasi un acoperamant.
Pentru persoanele cu boli psihice vizibile, care devin violenti, propun ajutorarea acestora cu tratament medicamentos, (fara constrangerea acestuia) printr-un program gratuit si consilierea acestora de catre specialisti psihologi.
Proiectul se inscrie in categoria sanatate si zona de implementare se doreste a fi o parte din centrul Bucurestiului, sectorul 2 zona Piata romana, Unirii, Universitate, Piata Gemeni, Foisorul de foc, Calea Mosilor, Obor, etc
Persoanele defavorizate cu boli psihice grave si mai putin grave care stau pe strazi -mai ales in anotimpul rece si nu se pot ingriji singure.
Actiunea 1: Angrenarea unor tineri voluntari in programul de strangere a persoanelor defavorizate cu boli psihice mai ales pe timp de iarna.
Actiunea 2: Crearea unei linii non-stop de ajutorare in caz de urgenta
Actiunea 3: Infiintarea unor adaposturi pentru aceste persoane si oferirea unei medicatii corespunzatoare
Actiunea 4: In cazul unui refuz ajutorarea acestora cu hrana si imbracaminte
Actiunea 5: Inscrierea acestora intr-un program gratuit de oferire constanta de bunuri materiale si mancare.
In zona sectorului 2 sunt foarte multe persoane defavorizate care pot fi incadrate la categoria bolnavilor psihici, iar mai ales pe timpul iernii acestea cauta caldura in mijloacele de transport in comun. Unele dintre ele devin agresive in limbaj. Dorim ajutorarea acestora deoarece nu de putine ori se intampla ca tocmai acestea sa fie bruscate, agresate si chiar batute de alte persoane din comunitate deoarece "nu corespund" normelor societatii. Sa nu uitam ca unele dintre ele sunt oameni care au muncit toata viata lor din greu- sunt persoane trecute de varsta mijlocie in special- si au ajuns intr-un punct in care sanatatea lor mentala a devenit precara.
Speram ca ajutorarea persoanelor cu probleme psihice sa duca la scaderea problemelor lor de sanatate pe timp de iarna si scaderea violentei pe strazi si in mijloacele de transport in comun.


III. BUGETUL ESTIMATIV AL PROIECTULUI

150.000