Fișa de Proiect

" "Open Data Bucharest" - Platforma de date deschise a Municipiului Bucuresti "

Nota Comisiei

Proiect in derulare: Portal-Administratie Publica Locala care va permite publicarea datelor in format “ machine -readable”. Proiectul se afla in faza de achizitie publica –publicare pe SEAP.

I. INFORMATII GENERALE DESPRE PROIECT

"Open Data Bucharest" - Platforma de date deschise a Municipiului Bucuresti
Smart City, respectiv Oraş Digital
La nivelul intregului municipiu
10 luni
Administratia PMB, cetatenii activi si societatea civila, dezvoltatorii software


Iniţiatorul proiectului
Stuparu
Lucian


II. DESCRIEREA PROIECTULUI

a. La momentul actual nu exista un portal modern de date publice la nivelul PMB. Publicarea diferitelor seturi de date de interes public nu respecta standardele minime in domeniu (formate machine-readable), ceea ce afecteaza mult gradul de utilizare a datelor. In acelasi timp, publicarea datelor chiar si in formate nestandardizate este anevoioasa si consuma resurse umane semnficative, ceea ce face ca perceptia de transparenta a PMB sa fie la cote scazute. Nici macar datele obtinute prin sisteme mai noi, in formate usor de utilizat, nu pot fi publicate deoarece nu exista un sistem care sa automatizeze aceasta operatiune. Aceste cauze contribuie la faptul ca Primaria Municipiului Bucuresti nu publica niciun set de date pe portalul guvernamental de date deschise, data.gov.ro.
b. Obiectivul general al proiectului este cresterea gradului de transparenta al PMB si furnizarea eficienta de date publice utile cetatenilor
c. Proiectul se inscrie in domeniul "Smart City", sistemul ce va fi implementat ar reprezenta o componenta de baza pentru un oras inteligent
d. Proiectul va centraliza date publice din toate sectoarele Bucurestiului.
Grupuri tinta:
1. cetateni si organizatii non-guvernamentale ce analizeaza date publice
2. administratia PMB ce va beneficia de o platforma accesibila de analiza a datelor si de un proces mai simplu de a raspunde cererilor de date publice
3. dezvoltatori open-source ce vor sa contribuie la un oras mai inteligent
4. companii de dezvoltare software ce pot utiliza aceste date pentru a aduce valoare adaugata in aplicatiile lor sau pentru a dezvolta aplicatii noi ce depind de aceste date
5. potentiali investitori ce prospecteaza conditiile locale
a. Actiunea 1: Adoptarea unei strategii de open data (alegerea tuturor seturilor de date ale PMB disponibile in format electronic ce fac parte din categoria date publice). In adoptarea acestei strategii ar trebui implicati, pe langa reprezentantii din PMB si reprezentanti ai societatii civile, profesori universitari de la universitati cu profil tehnic, alti experti independenti interesati.
b. Actiunea 2: Stabilirea unei proceduri simplificate de curatare si publicare a datelor publice.
c. Actiunea 3: Implementarea unui sistem care preia date din bazele de date ce apartin PMB si le publica intr-o platforma online de vizualizare. Sistemul ar trebui construit utilizand tehnologii open-source, iar comunitatile de dezvoltatori open-source vor putea contribui voluntar cu imbunatatiri si functionalitati noi pe viitor. Sistemul presupune si o interfata de administrare a sistemului, ce va fi utilizata de functionari ai primariei. Se va pune accent pe automatizarea publicarii datelor, astfel incat efortul uman de mentenanta a platformei sa fie minim.
d. Actiunea 4: Automatizarea trimiteri periodice a seturilor de date catre portalul national de date deschise data.gov.ro.
e. Actiunea 5: Crearea unui manual de utilizare și a unui manual tehnic de utilizare a platformei
O mare parte din datele publicate de PMB nu sunt in format machine-readable, ceea ce inseamna ca trebuie transcrise de mana pentru a putea face analize si calcule mai complexe pe baza lor. In plus, PMB este nevoita sa aloce resurse umane pentru a raspunde cererilor de date din partea cetatenilor in baza legii privind liberul acces la informatiile de interes public (544/2001). Acest sistem de publicare automata a datelor de interes public va eficientiza mult acest proces, intrucat oricine va putea filtra setul de date cautat in platforma online. Publicarea datelor va imbunatati imaginea PMB in privinta transparentei si constituie o baza importanta pentru integrarea pe viitor a unor componente de Smart City.
1. O platforma de date deschise ce constituie un prim pas spre un oras inteligent
2. Implicarea comunitatii de dezvoltatori open-source din toata tare in dezvoltarea continua a acestui sistem
3. Cresterea semnificativa a gradului de transparentizare
4. Eficientizarea resurselor PMB


III. BUGETUL ESTIMATIV AL PROIECTULUI

600 000 RON