Fișa de Proiect

" Liniste in parcuri "

Nota Comisiei

Solutia cu panouri de policarbonat nu se preteaza pentru amenajarea delimitarii unui parc .

I. INFORMATII GENERALE DESPRE PROIECT

Liniste in parcuri
Spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii
parcurile principale dotate deja cu gard dar zgomotoase din Bucuresti (Herastrau, Pantelimon, Plumbuita, Tei, Circului, Izvor)
5 luni
vizitatorii parcurilor


Iniţiatorul proiectului
Ilian
Virgil


II. DESCRIEREA PROIECTULUI

Formularea problemei: Parcurile principale din Bucuresti sunt zgomotoase. Zgomotul stradal se infiltreaza in parcuri deoarece nu exista bariere acustice. Astfel ajungem sa auzim masini, tramvaie si utilaje in loc sa avem parte de o oaza de liniste in parc. In parcurile cu relief plat zgomotul este foarte sesizabil si a ajuns sa nu mai existe colt linistit. Problema este accentuata in parcurile cu intinderi mari de apa (Herastrau, Pantelimon) deoarece sunetul se propaga cu usurinta peste lacuri.

Obiectivul general al proiectului: reducerea nivelului de zgomot stradal din interiorul parcurilor prin folosirea de bariere acustice

Domeniul: Spatii verzi

Localizarea: parcurile principale dotate deja cu gard dar zgomotoase din Bucuresti (Herastrau, Pantelimon, Plumbuita, Tei, Circului, Izvor). Aceste parcuri au un numar foarte mare de vizitatori, un teren plat care permite propagarea sunetului si au deja garduri pe care se pot monta usor bariere acustice. Aceste parcuri sunt situate pe langa mari bulevarde zgmotoase.
Toti vizitatorii parcurilor ar beneficia de reducerea poluarii fonice indiferent daca sunt pensionari, copii sau adulti. Parcurile sunt locuri de relaxare prin definitie dar aceasta este bruiata de zgomot.
a. Montarea de panouri de policarbonat pe gardul existent al parcurilor in sectiunile lungi expuse zgomotului stradal (Soseaua Bucuresti Ploiesti - Parcul Herastrau, Soseaua Kiseleff - Parcul Herastrau, Soseaua Pantelimon - Parcul Pantelimon, Bulevardul Biruintei - Parcul Pantelimon, Soseaua Garii Catelu - Parcul Pantelimon, Soseaua Colentina - Parcul Plumbuita, Soseaua Petricani - Parcul Tei). Lungime totala aproximativ 9km. (cost aproximativ 280000lei)

b. Ridicarea de bariere acustive masive cu vegetatie pe sectiunile cu un trafic pietonal intens (Bulevardul Beijing - Parcul Herastrau, Bulevardul Aviatorilor - Parcul Herastrau, Bulevardul Ctin Prezan - Parcul Herastrau, Splaiul Independetei - Parcul Izvor, Bulevardul Lacul Tei - Parcul Circului, Bulevardul Lacul Tei - Parcul Tei). Lungime totala aproximativ 7 km (cost aproximativ 600000lei)
In prezent nivelul de zgomot din parcuri este foarte mare din cauza lipsei unor bariere acustice care sa delimiteze strazile si zona verde. Daca masuram cu un aparat nivelul de zgomot din parcuri observam ca este similar cu nivelul de zgomot de pe strada (aproximativ 80db). Acest nivel ridicat de poluare fonica ridica nivelul de stres al locuitorilor orasului. Astfel parcurile nu pot sa isi serveasca scopul si sa relaxeze vizitatorii.
Reducerea nivelului de poluare fonica de la bulevardele adiacente parcurilor. Concret se urmareste reducerea cu cel putin 30db a poluarii fonice din exterioriorul parcului.


III. BUGETUL ESTIMATIV AL PROIECTULUI

900000 lei