Fișa de Proiect

" Construirea in regie proprie de locuinte sociale utilizand o tehnologie revolutionara americana "

Nota Comisiei

Depaseste suma maxima alocata unui proiect.
Municipalitatea, prin Trustul Metropolitan de Constructii va demara constructia ansamblului de locuinte cu functiuni sociale, identificand in acest scop 6 amplasamente.

I. INFORMATII GENERALE DESPRE PROIECT

Construirea in regie proprie de locuinte sociale utilizand o tehnologie revolutionara americana
Infrastructura socială
Zona Rahova, sector 5
12 luni
Primaria Municipiului Bucuresti si cetatenii capitalei in special din randul celor aflati in nevoie


Iniţiatorul proiectului
Nancu
Iulian


II. DESCRIEREA PROIECTULUI

Reducerea substantiala a costurilor de constructie locuinte sociale, inclusiv reducerea termenului de predare la cheie, cu scopul de a asigura minimul de confort persoanelor defavorizate.Problema locuintelor trebuie vazuta in contextul mai larg al starii infrastructurii din Romania.
Infrastructura inseamna, desigur sosele, cai ferate, aeroporturi, retele de telecomunicatii, dar si constructia de locuinte, in cazul nostru de locuinte sociale. Romania are mult de lucru in acest domeniu, iar cererea de locuinte va fi la fel de ridicata si in urmatorii 30 de ani. Constructia de locuinte va stimula dezvoltarea industriei orizontale, a materialelor de constructii, a comertului si turismului, va dezvolta economic Romania, iar prin utilizarea surselor de energie alternative cu emisii zero la bioxidul de carbon vom lasa generatiei viitoare o Romanie mai curata si mai prospera. Lucrările proiectate nu induc efecte negative suplimentare, faţă de situaţia existentă asupra solului, microclimatului, apelor de suprafaţă, vegetaţiei, faunei, peisajului sau din punct de vedere artistic neafectând obiectivele de interes cultural sau istoric. După executarea lucrărilor de proiectare vor apare influenţe favorabile asupra factorilor de mediu cât şi din punct de vedere economic şi social, în strânsă legătură cu efectele pozitive ce rezultă din îmbunătăţirea condiţiilor de trafic ce apar în urma realizării lucrărilor de reabilitare şi modernizare. Prin executarea lucrărilor proiectate vor apare unele influenţe favorabile asupra factorilor de mediu, cât şi din punct de vedere economic şi social:
Proiectul trebuie sa fie de interes local si va cuprinde urmatoarele informaţii :

a) Formularea problemei
Criza locuintelor este o realitate cotidiana in Romania. Cifrele sunt insa de-a dreptul alarmante si cuantifica decalajul enorm pe care tara noastra il are de recuperat fata de tarile dezvoltate ale Uniunii Europene. Numarul de camere/locuitor in Romania este de 0,8 fata de 3,4 in tarile europene, numarul de mp/locuitor in Romania este de aproximativ 15mp fata de 30,6 mp in tarile dezvoltate, racordarea la retelele de utilitati in Romania este de 52% fata de 99% in tarile dezvoltate, siguranta locuintei in cazuri seismice in Romania este de 40%, fata de 80% in tarile dezvoltate, locuintele din Romania sunt relativ vechi, virsta medie 47 de ani, fata de 30 de ani in tarile dezvoltate, iar pierderile energetice se situeaza in Romania intre 20 si 40%. In aceste conditii, analistii pietei constructiilor de locuinte estimeaza pentru urmatorii 25 de ani un necesar de investitii de 150 miliarde euro, cel putin 1.085 de proiecte anual .Mai mult de 80% dintre imobilele de locuit din Romania pot fi incadrate potrivit normelor europene, in categoria locuintelor sociale. Problema locuintelor trebuie vazuta in contextul mai larg al starii infrastructurii din Romania. Infrastructura inseamna, desigur sosele, cai ferate, aeroporturi si retele de telecomunicatii. Dar, inseamna in egala masura si retele de apa, canalizare, gaz, energie electrica si mai ales locuinte. In Uniunea Europeana tot ce inseamna investitii cumulate in infrastructura, in sensul cel mai larg al termenului, atrage nivelul de 712.000 euro/km patrat de teritoriu, iar acest nivel continua sa creasca an de an, cam 25% din PIB-ul acestor tari fiind investit in infrastructura, atit in infrastructura noua, cit si in refacerea si intretinerea celei existente. In Romania acest parametru are o valoarte de numai 31.000 euro/km patrat si creste lent doar 10% din PIB-ul nostru mergind catre infrastructura. Avem asadar de recuperat un decalaj care transpus in cifre depaseste 150 miliarde euro, iar jumatate din acest decalaj il reprezinta locuintele. Luind in calcul si utilitatile aferente acestor locuinte se poate vorbi de o suma de 100 miliarde pentru urmatorii 25 de ani.

Obiectivul general al proiectului
Implementarea tehnologiei revolutionare de constructie in regie proprie printr-una din cele 19 societati comerciale infiintate de primarie, materializata intr-o cladire cu rol de gradinita. Ulterior primaria se va orienta catre unul dintre cele trei module:
 un prim modul presupune realizarea de minicartiere de locuinte destinate vinzarii, utilizind cea mai avansata tehnologie in domeniu, care asigura reducerea pretului pe metru patrat si a termenului de livrare la cheie. Din experianta noastra si a altora apreciem ca o investitie de 30 milioane euro in infrastructura genereaza investitii de 350 milioane euro in constructii, din care 150 milioane euro in locuinte si restul in comert, productie si servicii. Astfel primaria poate obtine venituri de 170 milioane euro in urmatorii 25 de ani pe linga generarea de mii de locuri de munca.
 al doilea modul presupune realizarea de blocuri de locuinte destinate inchirierii. Municipalitatea ar putea inchiria in regim preferential un numar considerabil din locuintele nou construite pentru a rezolva unele probleme sociale de care este responsabila. Suntem o natiune de proprietari saraci, iar lipsa unei piete mature a locuintelor de inchiriat afecteaza negativ mobilitatea normala a fortei de munca si implicit dezvoltarea economica.
 al treilea modul presupune reabilitarea termica a locuintelor multietajate cu efecte imediate prin reducerea costurilor cu energia suportate de catre locatari si altele pe termen mediu si lung crescind valoarea de piata a locuintelor respective. Se va utiliza o tehnologie revolutionara bazata pe geamuri termopan care elimina in totalitate pierderile de caldura in paralel cu ridicarea aspectului estetic al cladirilor. Pentru Guvernul Romaniei succesul programului de reabilitare termica a peste 80.000 de blocuri de locuit, inestetice si prost izolate care afecteaza grav securitatea energetica a tarii, competitivitatea economica, mediul ambient si standardul de viata pentru grupuri importante ale populatiei, este o prioritate nationala, inclusa in strategia nationala energetica a Romaniei

Impactul / potențialul comercial mai larg al acestui proiect va fi ridicarea unor structuri de înaltă performanță, fabricate din blocuri de beton. Aceste structuri includ acoperișuri, cum ar fi domuri, arcuri, cilindri, sfere și multe altele. Randamentul ridicat al fabricării blocurilor de beton va fi utilizat pentru a crea o gamă complet nouă de produse din blocuri de beton. Această tehnologie nouă va contribui la creșterea industriei de prelucrare a blocurilor, a industriei construcțiilor și va oferi utilizatorului final un sistem de construcție atractiv și eficient, potrivit pentru multiple aplicații, cu performanțe ridicate, la prețuri accesibile, si cu întreținere redusă. De asemenea, aceste structuri includ lucrări importante de infrastructură publică, cum ar fi poduri, tuneluri, diguri și pereți marini. De această tehnologie este de așteptat să beneficieze autoritatile locale, ANL-ul, viitorii proprietari de case, întreprinderile. Inovația va îmbunătăți utilizarea blocului fabricat prin optimizarea rezistenței elementelor articulate de interblocare create în timpul producției. Acest sistem va optimiza rezistența mare la compresiune a blocului de beton fabricat în aplicații robuste și ușor de instalat. Introducerea arcadelor, cupolelor, sferelor și cilindrilor din bolt beton va aduce o mare valoare economică pentru primarie și creștere economică pentru țară.

b) Domeniul în care se înscrie proiectul
Infrastructura sociala

c) Localizarea zonei din Bucuresti unde se doreste implementarea proiectului
Zona Rahova, sector 5
Primaria Municipiului Bucuresti si cetatenii capitalei in special din randul celor aflati in nevoie
Actiunile necesare pentru implementarea proiectului au in vedere elaborarea documentatiei de achizitie a serviciilor de consultanţă in domeniul managementului pentru administrarea contractului; organizarea si derularea procedurilor de achizitii publice; elaborarea documentatiei de achizitie a tehnologiei; promovarea si publicitatea proiectului prin realizarea urmatoarelor actiuni: cate o aparitie in presa scrisa si vizuala la finalizarea proiectului.
Printre cele mai importante probleme cu care se confruntă Municipiul Bucuresti la ora actuală sunt cele de mediu, infrastuctură si somaj. Avind in vedere ca vilele se adreseaza doar unui segment redus de populatie, locuintele de lux nu mai reprezinta o prioritate pe piata imobiliara din Romania. Ofertele constructorilor se vor indrepta tot mai mult spre segmentul caselor accesibile si mai ales catre cel al locuintelor sociale. Desi majoritatea romanilor isi doresc o locuinta proprietate personala, prioritare ramin cele destinate inchirierii sau cele sociale. Oricum peste 80% dintre locuintele din Romania se incadreaza in aceasta categorie, deci romanii sunt obisnuiti cu acest gen de case. Toata lumea isi doreste sa cumpere acest gen de locuinte. Din acest punct de vedere piata romaneasca este una atipica. In timp ce in Germania 60% dintre locuinte sunt inchiriate, iar media europeana este de 42%, Romania are doar 3% case cu chirie. Oamenii trebuie sa se obisnuiasca sa inchirieze o casa pe care nu-si permit sa o cumpere si tocmai de aceea vor trebui construite astfel de locuinte. Municipalitatile au inceput sa constientizeze ca stimulind oferta de locuinte, atrag si stabilizeaza forta de munca performanta apta sa genereze cresterea economica locala si nu mai putin important, venituri substantiale la bugetele locale si la cel central.
Realizarea de locuinte sociale la costuri scazute si cu scurtarea termenului de realizare.


III. BUGETUL ESTIMATIV AL PROIECTULUI

Suma maxima /proiect este de 200.000 EUR inclusiv TVA - echivalentul in lei