Fișa de Proiect

" Gradina Bucurestilor - participarea cetatenilor in procesul de luare a deciziilor "

Nota Comisiei

Pt locatia : Parcul Izvor. Propunerea va fi preluata in cadrul proiectului multianual al Municipalitatii , Urban Wins , cofinantat prin fonduri europene .

I. INFORMATII GENERALE DESPRE PROIECT

Gradina Bucurestilor - participarea cetatenilor in procesul de luare a deciziilor
Amenjare/Reabilitare spatii publice: ex: mobilier urban, etc
Gradina Cismigiu (sector 1)/Parcul Herastrau (sector 1)
Delimitarea si amenajarea zonei – pana la 8 luni, implementarea continua a implicarii cetatenesti in procesul de luare a deciziilor
Cetatenii municipilui Bucuresti care vor sa participe la luarea deciziilor in domeniile de actiune ale Primariei Capitalei.


Iniţiatorul proiectului
Chenaru
Alexandra


II. DESCRIEREA PROIECTULUI

a) Agorele sunt locuri de discutii intre autoritati si cetatean. Consultarea cetatenilor se face in general indirect, prin intermediul formularelor, prin adrese transmise pe diferite cai si rar prin intalniri fata in fata cu un dialog real. Atunci cand aceste intalniri au loc, se fac intr-un cadru inchis, official si cu restrictii. Dialogul nu analizeaza formularea problemelor, a cauzelor si stabilirea de actiuni comune, ci mai degraba este un discurs unilateral din partea autoritarilor.
b) Proiectul de fara isi propune promovarea unui dialog deschis intre autoritati si cetatenii implicati in comunitatea din care provin prin analizarea problemelor comune si identificarea de solutii la care sa participe impreuna. Aceasta initiativa a fost deja testata de catre Directia de Utilitati Publice din cadrul Primariei, intr-un proiect pilot legat de gestiunea deseurilor in capitala. Prin acest nou proiect propun sa iesim in natura, sa construim spatiul fizic pentru agora intr-un loc public, cu mese rotunde, care sa permita dialogul intre cetateni si autoritati. Luand in calcul ca prima agora a fost legata de managagementul deseurilor, acest spatiu cu 12-15 mese rotunde cu cate 5 scaune fiecare va fi construit din materiale reciclate, prietenoase cu natura, care ca avea si un rol de constientizare asupra aspectelor legate de mediu. Este de dorit ca acest spatiu sa fie utilizat si in afara agorelor, in scopuri educationale, campanii ale ONG-urilor, ale altor autoritati, scoala altfel etc..
c) Domeniul proiectului tine de amenajare urbana;
d) Este de dorit ca locul agorei sa fie aproape de Primaria Capitalei, locul ideal fiind gradina Cismigiu. Cu toate acestea, daca spatiul nu permite, o alta varianta este Parcul Herastrau sau Izvor, ambele locatii usor accesibile cu mijloacele de transport in comun.
In functie de domeniile discutate, grupurile tinta difera - daca subiectul este educatia, parintii pot reprezenta grupul tinta, daca ne referim iar la gestiunea deseurilor, grupul tinta este format din stakeholderii din domeniu ( asociatii de proprietari, ONG-uri din domeniu, salubristi, firme care activeaza in domeniu etc.). Drept urmare, in extenso, cetatenii activi in comunitate sunt grupul tinta.
Actiunea 1 – idetificarea locatiei potrivite, asumarea proiectului de catre Primarie (alocarea unei echipe de implementare), redactarea caietului de sarcini si identificarea partenerilor de implentare – Timp necesar : pana la 3 luni
Actiunea 2 – Dezvoltrea proiectarii spatiului, aprobarea si constuirea spatiului destinat agorei – mesele cu scaune, sursa de curent, montare toalete in apropiere, delimitarea zonei – Timp necesar: pana la 4 luni
Actiunea 3 – constientizarea proiectului care incepe din faza de construire a spatiului ; posibilitatea pe site-ul Primariei de a rezerva si de a promova teme pentru discutii cu grupuri de cetateni.
Actiunea 4 – Inceperea agorelor in functie de prioritatile Primariei, ale comunitatii, pe baza sugestiilor primite.
Lipsa transparentei procesului decizional este una dintre problemele cu care se confrunta administratia publica romaneasca. Relatia cu beneficiarul – cetateanul ar trebui sa fie bazata pe dialog, pe respect reciproc, pe intelegerea punctelor de vedere ale ambelor parti. Proiectul propune un spatiu prietenos de discutii, de dezbateri pe teme care privesc comunitatea noastra, dar nu in cadul formal din spatele microfoanelor si camerelor de luat vederi, ci intr-un cadru in care partile sunt egale, in care toate vocile sunt auzite si sunt gasite solutii la probleme comune.
Rezultatele vor fi legate de cresterea transparentei actului decizional, de implicarea activa si asumarea de catre cetateni a deciziilor luate in comun. Evident, propun un minim de 10 intalniri pe care Primaria sa le faciliteze anual, iar spatiul sa fie pus la dispozitie gratuit pentru alte evenimente de interes pentru comunitate.


III. BUGETUL ESTIMATIV AL PROIECTULUI

Pana la 100.000 euro