Fișa de Proiect

" MONUMENT SALA DALLES - ,, IN MEMORIA TINERILOR EROI UCISI IN 21 DECEMBRIE 1989,, "

Nota Comisiei

Pentru realizarea unui monument dedicat tuturor celor 13 tineri ucisi la Sala Dalles.
In limita bugetului maxim prevazut in regulamentul campaniei.

I. INFORMATII GENERALE DESPRE PROIECT

MONUMENT SALA DALLES - ,, IN MEMORIA TINERILOR EROI UCISI IN 21 DECEMBRIE 1989,,
Infrastructură culturală
Sect. 1, la intersectia dintre str.Traian Vuia si bd. Magheru (fost Nicolae Balcescu)
6luni cu perioada de prelungire
Laura GITLAN - prin Fundatia Umanitara ,,Erou Martir Mihai GITLAN,,


Iniţiatorul proiectului
GITLAN
Ion


II. DESCRIEREA PROIECTULUI

Proiectul prezinta descrierea si realizarea unui ,,Monument Public,, in amintirea eroului martir Mihai Lucretiu GITLAN si a celor 13 eroi cazuti in data de 21 decembrie 1989 in fata Salii Dalles.
Proiectul Propune prin amplasament si forma atat recunoasterea si memoria locului cat si un ultim omagiu adus primilor tineri cazuti pentru libertate. Monumentul va fi pozitionat la nivelul solului cat mai aproape de privirile trecatorilor, pastrand vie memoria evenimentelor petrecute in decembrie 1989, cat si a primului erou martir al revolutiei din Bucuresti - Mihai Lucretiu GITLAN in varsta de 19 ani, - acest simbol al tinerilor luptatori.
Monumentul de interes public a primit aviz favorabil din partea Ministerului Culturii - ca fiind ,,Monument de For Public,, - in conformitate cu prevederile art.5 din Legea nr.120/2006 - pentru amplasare lui in scuarul intersectiei str. Traian Vuia si bd. Nicolae Balcescu.
Monumentul are doua caracteristici principale pentru pozitionarea propusa:
1) loc de comemorare pentru EROI;
2) lucrare de arta plastica OMAGIALA PENTRU TINERII CAZUTI PENTRU LIBERATE.
Ansamblul va fi compus din 3 elemente:
a. Pavajul, care delimiteaza zona monumentului, realizat din piatra cubica delimitat de borduri si ridicat de la nivelul trotuarului existent cu 10cm. Suprafata totala a pavajului este de 50mp.
b. Soclul realizat din beton aparent, dimensiune in plan 5m x 2m, cu laturile lungi tesite curb, va avea inaltimea de 50 cm, de la nivelul pavajului si va avea la partea superioara locasuri pentru lumanari.
c. Monumentul realizate din profile laminate placate cu placi de bronz, cu dimensiuni 4,8m x 0,2m x 2m, va avea ca reprezentare pe fatada principala amplasata spre bulevardul Nicolae Balcescuurme de gloante(gauri) realizate in placa de bronz cu diametre variabile intre 5 si 8cm si vor avea incastrate in interior leduri pentru iluminatul nocturn, la baza pe partea inclinata a placii de bronz va avea aplicat textul:
,, Dintre cei 13 tineri secerati de gloante in fata Salii Dalles in 21 Decembrie 1989, Mihai Lucretiu GITLAN, un tanar de numai 19 ani,
a fost prima victima a Revolutiei. Isi dorea sa fie liber.
A murit ... - cu gandul ca face ceva pentru tara - lovit de un camion si apoi impuscat. Ultimul lui cuvant, inainte de a inchide ochii pentru
totdeauna, a fost ,,LIBERTATE,,.
Dupa acesti martiri - eroi si azi mai plang parintii vesnic tristi si cu inima franta, copacii Bucurestiului, cladirile ale caror ziduri au fost stropite
cu sange curat si tanar.
Amintiti-va pentru ca asta nu se va mai intampla niciodata!!! ,,
Proiect de For si interes Public National - locatie existenta si aprobata in sedinta la Ministerul Culturii in data de 15.02.2012
Obiectivul: realizarea si amplasarea, in Municipiul Bucuresti a lucrarii de arta vizuala de for public Monument comemorativ 21 decembrie 1989.
In fiecare an se comemoreaza cinstirea eroilor din 21 decembrie 1989 de la Sala Dalles - in acest loc familia GITLAN a amplasat o cruce de metal inestetica si neadecvata locului - iar din cauza lipsei monumentului nu pot fi amplasate coroane de flori si lumanari intr-un mod civilizat de a fi comemorati eroii.
Este necesar urgentarea acestui proiect de For Public si National.


III. BUGETUL ESTIMATIV AL PROIECTULUI

25.000EUR invlusiv TVA - echivalent 114.430Lei