Fișa de Proiect

" Delta Vacaresti "

Nota Comisiei

Proiectul nu indeplineste criteriile de eligibilitate din regulamentul campaniei , conform cap.1 art 3.
Zona propusa este reglementata de OU 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale a florei si faunei salbatice.
In acest moment Aria Naturala “Parc Natural Vacaresti” se afla in administrarea Asociatiei Parcul Natural Vacaresti, prin Hotarare de Guvern.

I. INFORMATII GENERALE DESPRE PROIECT

Delta Vacaresti
Infrastructură culturală
sector 4, langa lacul Vacaresti
6 luni
elevi/ studenti, oamenii interesati de natura si ornitologie, locuitori ai Bucurestiului sau turisti


Iniţiatorul proiectului
Andrei
Ioana


II. DESCRIEREA PROIECTULUI

Amenajarea unui parc tematic, cu scop cultural-educativ, destinat tuturor grupelor de varsta, pentru decoperirea pasarilor din Delta Vacaresti. Spatiul pentru acest parc poate fi zona delimitata de lacul Vacaresti, strada Soldat Ionescu Florea, strada Cercetatorilor si strada Savinesti, actualmente teren viran. Se va solicita colaboararea cu Societatea Ornitologica pentru informatii de calitate si organizarea de activitati specifice in vederea disemniarii informatiilor stiintifice referitoare la delta si fauna valoroasa pe care o are.
elevi/ studenti, oamenii interesati de natura si ornitologie, locuitori ai Bucurestiului sau turisti romani/ straini
1. Delimitarea zonei cu gard.
2. Curatarea zonei de gunoaie si moloz.
3. Crearea a patru porti de acces.
4. Angajarea unor paznici care sa pazeasca si sa previna deteriorarea parcului de catre huligani.
5. Crearea de alei pentru plimbare (cu dale sau asfalt).
6. Pastrarea unei zone de pajiste destinata picnicului, cu 2-3 foisoare de lemn.
7. In apropierea zonei de picnic, amplasarea a 4 WC publice (care se curata cu vidanja).
8. Montarea unei balustrade la marginea de beton a lacului Vacaresti din dreptul zonei desemnate sa fie parc pana langa unitatea militara invecinata.
9. Construirea unui foisor ca punct de belvedere pe zona care ar fi trebuit sa fie debarcader (un platou de beton situat mai jos decat restul terenului) si fixarea in acest foisor a 2 binocluri si catva banci simple din lemn .
10. Construirea altor doua puncte de belvedere asupra lacului care sa fie dotate cu 1-2 binocluri fixe (fixate pe un picior de metal si prinse in beton).
11. Colaborarea cu Societatea Ornitologica din Romania,si eventual cu Facultatea de Biologie din Bucuresti, in vederea realizarii de panouri cu imagini si informatii stiintifice referitoare la pasarile, plantele si alte animale (insecte, mamifere mici, etc) care se gasesc in Delta Vacaresti.
12. Montarea a 30 de banci pe marginile aleilor, precum si pe aleea care margineste lacul (pentru priveliste).
13. Pastrarea arborilor existenti si a plantelor specifice vegetatiei locale.
14. Plantarea de stejari (10 bucati), paltin (5 buc), artar (5 buc) si nuci (10 buc) in vecinatatea aleilor si salcie, 3 buc – in zona mai umeda a terenului, unde spontan creste stuf.
15. Plantarea de gazon in zona de picnic.
16. Montarea de adapatori si casute pentru pasari.(2-3 buc sau dupa cum ne va recomanda Societatea Ornitologica ca este corect raportat la suprafata parcului).
17. Montarea de cosuri de gunoi (20 buc).
18. Instalarea unei surse de apa potabila (o cismea/tasnitoare), o sursa pentru udarea parcului, precum si un hidrant pentru stingerea eventualelor incendii (avand in vedere ca foisoarele sunt din lemn).
19. Crearea unui spatiu pentru fumat in marginea parcului, langa zona de picnic, iar in restul parcului fumatul sa fie interzis (un umbrar, cateva banci simple si 2-3 cosuri de gunoi pentru tigari.
20. Montarea la intrarile in parc a unor panouri cu regulile de utilizare a parcului: program de functionare (deschidere), faptul ca fumatul este interzis in parc cu exceptia spatiului special creat pentru fumat, obligatia de a pastra curatenia si interzicerea deteriorarii mobilierului de exterior. Aplicarea de sanctiuni in cazul nerespectarii regulilor.
21. Montarea de stalpi de iluminat cu panouri solare (10 buc) si inca 5 stalpi de iluminat public cuplati la reteaua electrica.
Lacul Vacaresti, locatie multa vreme disputata intre primarie, investitori si ONG-uri, a fost in cele din urma declarata Parc Natural Delta Vacaresti datorita bogatei faune aviare. Acest loc minunat din pacate, nu a fost amenajat pentru a fi vizitat; delta este inconjurata de cladiri si de zone de teren viran pe care se fac vara gratare si se arunca moloz/ gunoaie, se parcheaza masini (inclusiv autocare, camioane), iar iarna se ascund oameni fara adapost si betivi.
crearea unui loc cultural – educational si de agrement, care poate fi folosit de studentii de la facultatea de biologie/ geografie sau de elevi care pot desfasura activitati stiintifice aici sau ora de Stiintele naturii. Vom avea un centru care va permite descoperirea si intelegerea valorii Deltei Vacarestiului atat de catre locuitorii acestui oras, cat si de catre turisti.


III. BUGETUL ESTIMATIV AL PROIECTULUI

200.000