Fișa de Proiect

" Parkify - sistem electronic pentru gestionarea automata a parcarilor "

Nota Comisiei

Parcarile de resedinta sunt in administrarea Consiiliilor Locale 1-6. Proiectul va fi transmis spre analiza Primariilor Sectorului 1-6.

I. INFORMATII GENERALE DESPRE PROIECT

Parkify - sistem electronic pentru gestionarea automata a parcarilor
Mobilitate, accesibilitate, siguranţa circulaţiei
Bucuresti
6-8 luni
locuitorii Bucurestiului si Primaria Bucuresti


Iniţiatorul proiectului
Constantinescu
Adrian


II. DESCRIEREA PROIECTULUI

Una dintre problemele cele mai frecvente in randul soferilor din Bucuresti este insuficienta locurilor de parcare. Aceasta problema genereaza mai departe alte probleme: de fluiditate a traficului din cauza masinilor parcate neregulamentar, conflicte intre soferi generate in urma disputelor asupra locurilor de parcare, aparitia persoanelor neautorizate care percep in mod ilegal taxe de parcare.

Aceaste probleme pot fi ameliorate prin ocuparea optima a locurilor de parcare existente (de exemplu prin utilizarea parcarilor de resedinta, cu acordul benevol al proprietarilor ca parcari publice, in timpul zilei), punerea la dispozitia soferilor informatii in timp real cu privire la locurile de parcare libere si prin contorizarea si taxarea automata a timpului de parcare.

Astfel obiectivul general al proiectului vizeaza optimizarea nivelului de ocupare a parcarilor din Bucuresti, punerea la dispozitia soferilor informatii in timp real cu privire la locurile de parcare libere si cresterea gradului de colectare a taxelor de parcare.

Pentru atingerea acestui obiectiv este propus un sistem avand urmatoarele componente principale:
- o aplicatie mobila care va oferi soferilor urmatoarele functionalitati: date in timp real cu privire la locurile de parcare libere la destinatie, posibilitatea de a pune la dispozitia altor soferi a locului de parcare de resedinta in anumite intervale orare, posibilitatea de a plati taxa de parcare online sau prin intermediul cardului bancar configurat in aplicatie
- o aplicatie web destinata Primariei Bucuresti care va avea urmatoarele functionalitati: configurarea locurilor de parcare disponibile in Bucuresti, evidenta in timp real a locurilor de parcare ocupate si evidenta platilor incasate, posibilitatea de a configura praguri si modele de tarifare in functie de zona, zi si interval orar, statistici si rapoarte cu privire la nivelul de ocupare al parcarilor din Bucuresti, evolutia incasarilor etc.

Sistemul de taxare va avea la baza tehnologia RFID (Radio-frequency identification), astfel ca fiecare parcare (publica sau de resedinta) va fi dotata la principalele cai de acces cu cititoare RFID, iar soferii cu domiciliul in Bucuresti vor avea lipite in parbriz si luneta tag-uri RFID, asa incat sa fie identificata automat masina care urmeaza sa parcheze in unul din locurile disponibile. La iesire din parcare masina va fi identificata in mod similar, iar sistemul va calcula automat timpul de parcare si taxa aferenta.

In cazul in care parcarea este una de resedinta, soferii vor putea negocia prin intermediul aplicatiei cu proprietarii locului de parcare intervalul in care acesta este disponibil.
Soferii domiciliati in Bucuresti
Primaria Bucuresti
1. Identificarea locurilor de parcare care intra in scopul proiectului
2. Stabilirea cerintelor functionale detaliate pentru aplicatia mobila destinata soferilor si aplicatia web de administrare destinata Primariei Bucuresti
3. Intocmirea caietului de sarcini pentru sistemul informatic.
4. Dezvoltarea sistemului informatic (se poate realiza si cu ajutorul voluntarilor)
5. Testarea si implementarea sistemului informatic
6. Stabilirea specificatiilor tehnice pentru cititoarele RFID si intocmirea caietului de sarcini
7. Achizitia cititoarelor RFID
8. Montarea cititoarelor RFID
9. Intocmirea planului de comunicare si promovare a noului sistem in randul soferilor din Bucuresti
10. Realizarea materialelor de informare si promivare
11. Distribuirea materialelor de informare, alaturi de tag-urile RFID catre soferii cu masini inmatriculate in Bucuresti
Lipsa informatiilor in timp real cu privire la locurile de parcare libere la destinatie
Utilizarea ineficienta a locurilor de parcare disponibile (ex. locuri de parcare de resedinta care sunt neocupate in timpul zilei)
Metode ineficiente de achitare a taxei de parcare sau perceperea abuziva de catre persoane neautorizate a taxelor de parcare
Conflicte intre soferi generate de disputa asupra locurilor de parcare
Probleme de fluiditate a traficului
Optimizare gradului de ocupare a parcarilor existente
Ameliorarea senzatiei in randul soferilor din Bucuresti de lipsa a locurilor de parcare
Disponibilitatea datelor in timp real cu privire la locurile de parcare libere/ocupate si a incasarilor
Cresterea gradului de colectare a taxelor de parcare si a nivelului incasarilor
Optimizarea costurilor de administrare a parcarilor


III. BUGETUL ESTIMATIV AL PROIECTULUI

200.000 EUR